Cine sunt propunerile de miniștri în Cabinetul Orban / Cătălin Predoiu, propus pentru Justiție / Florin Cîțu, la Finanțe / Nicolae Ciucă, la Apărare

Cine sunt propunerile de miniștri în Cabinetul Orban / Cătălin Predoiu, propus pentru Justiție / Florin Cîțu, la Finanțe / Nicolae Ciucă, la Apărare
Publicat: 24/10/2019, 20:48

Ștefan Ion, propunerea pentru Ministerul Dezvoltării Regionale

Ștefan Ion, propunerea PNL la Ministerul Lucărilor publice și Dezvoltării, are 50 de ani, este de profesie inginer electromecanic și deputat de Vrancea din 2016. El e și directorul general al unui magazin din Focșani.

Potrivit CV-ului său, Ion Ștefan este de profesie inginer electromecanic, urmând studiile Institutului de Marină Civilă (IMC), Constanța.

A fost ales deputat la alegerile din 2016.

Ion Ștefan e și directorul general al SC Balcanic Prod SRL, un magazin din Focșani.

Totodată, acesta este membru al Centrului Județean de Excelență PNL Vrancea.

A fost vicelider al grupului parlamentar al Partidului Național Liberal, până în 2018.

A făcut parte din comisia pentru industrii și servicii, până în decembrie 2017 și din comisia pentru buget, finanțe și bănci, din decembrie 2017, până în aprilie 2018, iar din aprilie 2018, face parte din comisia pentru industrii și servicii.

În legislatura actuală, Ion Ștefan este inițiatorul a 60 de propuneri legislative, dintre care patru au fost deja promulgate.

Violeta Alexandru, propusă ministru al Muncii în Guvernul Orban – președinte interimar PNL București

Violeta Alexandru, propunerea PNL pentru Ministerul Muncii în Cabinetul Orban, are 43 de ani și este președintele interimar al PNL București. Aceasta a fost ministru delegat pentru Consultare Publică și Dialog Social în Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș.

Violeta Alexandru are de 43 de ani, care din 2019 a fost desemnat în luna iunie președinte interimar al PNL București, după demisia lui Cristian Bușoi din funcție, ales europarlamentar al PNL. Înainte de a fi interimar la șefia organizației liberale din Capitală, a fost consiliera lui Ludovic Orban, din 2017.

Violeta Alexandru a fost candidat pe lista de europarlamentare din 2019 a liberalilor, dar nu a prins un mandat de eurodeputat, fiind plasată pe poziția 12. PNL a trimis 10 europarlamentari la Bruxelles.

Ea a absolvit Școala Națională de Ștudii Politice și Administrative din București, secția Științe Politice și are două diplome de masterat la aceeași facultate, unul în Guvernanță și Dezvoltare Instituțională și în Afaceri Internaționale și Managementul Conflictelor.

Alexandru a fost coordonator de relații publice în Asociația Pro Democrația, între 1994 și 1997, iar între 1997 și 1999 a lucrat în Administrația Prezidențială, în mandatul de președinte al lui Emil Constantinescu, în funcția de consilier la Departamentul de Comunicări Internaționale și Relații cu Românii de Pretutindeni.

Ulterior, aceasta a fondat Institutul de Politici Publice (IPP) și a devenit director executiv al Asociației Pro Democrația. A activat ca director al IPP până în 2015, când a fost numită în funcția de ministru delegat pentru Consultare Publică și Dialog Social în Guvernul lui Dacian Cioloș.

După mandatul din Cabinetul Cioloș, Violeta Alexandru s-a înscris în PNL, unde a activat la filiala Sector 1, în 25 iunie 2019 având să fie numită președinte interimar la PNL București, unde activează și în prezent.

Cabinetul Orban are 16 ministere, un vicepremier și un premier în persoana președintelui PNL. Urmează ca miniștrii să fie audiați în comisiile de specialitate ale Parlamentului și ulterior să aibă loc votul de învestitură pentru noul Guvern în Legislativ.

Monica Anisie, propunerea de ministru al Educației în Guvernul Orban – Profesor de Limba Română la „Tudor Vianu”

Monica Anisie are 46 de ani, este profesor de Limba Română la Colegiul Vianu din București și deține funcția de președinte la PNL Sectorul 2. Anisie a deținut funcția de secretar de stat pe învățământul preuniversitar în Ministerul Educației, în perioada Guvernării Cioloș.

Monica Cristina Anisie este un om politic român, în vârstă de 43 de ani, președinte al PNL sector 2 și profesor de Limba și Literatura Română la Colegiul Vianu din București. Anisie este absolventă a facultății de Limbi și Literaturi Străine din București din 1996 și are două diplome de master în Management Educațional și în Integrare și Europeană Problematică Socială, obținute între 2007 și 2009.

La bază, Monica Anisie este profesor de Limba Română, din anul 1994 și a deținut funcția de Inspector Școlar General Adjunct între 2009 și 201, la Inspectorarul Școlar al Municipiului București. A fost Consilier în Departamentul de Educație și Cercetare în Administrația Prezidențială, între 2012 și 2014.

Anisie a deținut funcția de Director în Direcția de Inspecție Școlară în Ministerul Educației între februarie 2014 și ianuarie 201 și pe cea de Director General în Direcția Generală pentru Învățământ Preuniversitar în Ministerul Educației.

Propunerea lui Orban pentru funcția de ministru al Educației, a fost secretar de Stat în Ministerul Educației, din februarie 2016, până la sfârșitul mandatului Guvernului Cioloș.

PNL a validat, joi, în unanimitate, în ședința Biroului Politic Național, lista finală cu propunerile de miniștri pentru formarea noului Guvern. Executivul condus de Ludovic Orban urmează să aibă un vicepremier, pe Raluca Turcan, și 16 ministere.

Marcel Vela, propus ministru de Interne – Trei mandate de primar la Caransebeș

Senatorul PNL Marcel Vela, în vârstă de 56 de ani, este propunerea PNL pentru funcția de ministru de Interne în Cabinetul Orban. Liberalul este secretar al Biroului permanent al Senatului și a avut trei mandate de primar al municipiului Caransebeș, în perioada 2004-2016.

Marcel Vela a fost președinte al Comisiei de Apărare, Ordine Publică și Siguranță a Senatului, între februarie și septembrie 2018, potrivit CV-ului afișat pe site-ul Senatului..

Senatorul PNL este membru în Comisia pentru ape, păduri, pescuit și fond cinegetic, precum și în Comisia pentru învățământ.

Acesta s-a născut pe 2 iunie 1963 în Armeniș, județul Caraș Severin. Marcel Vela a absolvit Licerul Traian Doda din Caransebeș și Școala de Ofițeri în Rezervă – Lipova, precum și studii superioare, politehnice și științe juridice, potrivit sursei citate.

Trei mandate de primar al muncipiului Caranșebeș a avut liberalul, în intervalul 2004-2016, iar în perioada 2001-2004 a fost consilier municipal. Între anii 2000 și 2001 a fost prefect al județului Caraș-Severin.

Între 1996 și 2000 a fost consilier municipal, iar în perioada 1992 și 1996 a fost viceprimar al municipiului Caransebeș.

Vela este membru fondator al filialei PNL Caraș Severin din ianuarie 1990, conform sursei menționate.

Lucian Bode, propunerea de ministru al Transporturilor – Critic al lui Răzvan Cuc

Deputatul de Sălaj Lucian Bode, propus de PNL pentru funcția de ministru al Transporturilor, a fost în 2012 ministru al Economiei în guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu. În prezent este președintele Comisiei pentru transporturi și infrastructură din Camera Deputaților.

Lucian Bode este un critic activ al ministrului interimar al Transporturilor, Răzvan Cuc. Fiind membru al Comisiei de anchetă privind activitatea companiei aeriene de stat Tarom în perioada 2007-2018, acesta a dezbătut în ultimul comunicat de presă publicat pe 21 octombrie, situația generată de Cuc la compania de care va trebui să se ocupe în cazul în care va primi mandatul de ministru. „Ministrul Răzvan Cuc este artizanul dezastrului de la Tarom și lasă în urma sa o companie pe butuci”, a afirmat acesta.

Acesta a mai comentat și celelalte proiecte de care actualul ministru Cuc s-a ocupat în timpul mandatului și care au fost permanent în atenția presei, Loturile 3 și 4 ale Autostrăzii Lugoj Deva și Magistrala 5.

„În plin scandal legat de recepția loturilor 3 și 4 din autostrada Lugoj-Deva, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, lansează o fumigenă și promite finalizarea în decembrie a unui alt obiectiv important – magistrala de metrou M5 Drumul Taberei-Eroilor!”, a comunicat deputatul pe 13 august.

Lucian Bodea are 44 de ani, este din județul Sălaj și a absolvit Facultatea de Electrotehnică și Informaticăîn cadrul Universității din Oradea în 1998. Are un masterat în „Managementul Securității în Societatea Contemporană”, obținut la Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Acesta a profesat ca inginer în cadrul companiei Electrica SA, pe Sucursala de distribuție a energiei electrice Zalău, post avut în paralel cu funcție de consilier local în perioada 2000-2004 al comunei Valcău de Jos și cu cea de consilier județean din 2004 până în 2008. În anul 2012 a devenit deputat din partea PDL, an în care a avut un mandat de patru luni de ministru al Economiei, urmând ca în 2015 să devină membru PNL.

Virgil Popescu, propunerea PNL pentru Ministerul Economiei – Vicepreședintele Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților

Virgil Popescu, propus de PNL pentru Ministerul Economiei în Guvernul Orban, are 51 de ani și este, din 2016, deputat la prim mandat în Circumscripția electorală nr. 27 Mehedinți, din partea Partidului Național Liberal, potrivit cdep.ro.

Ministerul Energiei a fost comasat cu Ministerul Economiei în crearea unui minister ce are în administrare principalele companii ale statului, în special cele din energie.

Popescu este vicepreședinte al Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, una dintre cele mai influente din Parlament. Din februarie 2018 este vicelider al grupului parlamentar al PNL.

Din 2001 este lector și ulterior, din 2008, conferențiar la Universitatea din Craiova, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, iar în perioada noiembrie 2013 – februarie 2014 a ocupat funcția de secretar de stat în Ministerul Economiei din guvernul Ponta, însărcinat cu coordonarea Departamentului Comerț Exterior si Relații Internaționale.

În 2013 a ocupat timp de 3 luni funcția de director al ANRP (Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților) și în perioada 1997 – 2001 a fost director al sucursalei PECO Mehedinți a Petrom pe distribuție și comercializare produse petroliere, fiind însărcinat de asemenea cu elaborarea de strategii.

Popescu a intrat în politică ca membru PNȚCD, trecând ulterior la PNL. El mai este și președintele organizației Mehedinți a liberalilor. Prima funcție publică a deținut-o în perioada 2007-2008, când a fost secretar de stat la Departamentul pentu Dialog Social din guvernul Tăriceanu.

Potrivit declarației de avere, Popescu deține în județul Mehedinți 2,5 hectare de teren intravilan, 9,4 hectare de teren arabil și 7.400 mp de teren forestier. La aceste se adaugă două apartamente trecute pe numele soției, Laura Negulescu, o casă de locuit și una de vacanță. Ministrul desemnat al Economiei mai deține 25.630 de acțiuni la OMV Petrom, unde, după privatizare și majorările de capital subsecvente, statul Român prin Ministerul Energiei are 20,6% din capitalul social al producătorului de petrol și gaze. La prețul de zi al acțiunilor Petrom de la bursă, valoarea deținerii se ridică la 10.930 de lei.

În conturi și depozite bancare, precum și în fonduri de investiții, inclusiv asociate asigurărilor de viață, Popescu are în total circa 141.000 euro și 408.000 lei. Pe partea de datorii, el a contractat în 2007 un credit de 150.000 euro, scadent în 2027.

Comasarea celor două ministere obligă guvernul să mute ori producătorii de energie ori transportatorii Transgaz și Transelectrica la alt minister. Scenariul vehiculat este trecerea transportatorilor la un nou creat Minister al Infrastructurii, pentru ca România să se conformeze cu regula europeană de unbundling ce prevede separarea celor două activități, de producție și transport, dacă companiile sunt controlate de stat.

Adrian Oros, propunerea pentru Ministerul Agriculturii – De profesie medic veterinar

Nechita-Adrian Oros ocupă funcția de vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură și este de profesie medic veterinar, vicepreședinte al Colegiului Medicilor Veterinari din România.

Adrian Oros este membru PNL și a fost ales în 2016 deputat de Cluj. Oros a a mai activat în politică la PNȚCD, până în 2008,

A fost președinte PNL Cluj-Napoca în perioada 2009-2012.

Adrian Oros a fost, timp de un an, între 2000 și 2001, director al Direcției Sanitare Veterinare Cluj, iar între 2008 și 2009 a fost director al Direcției Sanitare și pentru Siguranța Alimentelor Cluj.

Conform declarației de avere, Adrian Oros are un teren intravilean și unul agricol, ambele în județul Cluj, un apartament și o casă, două autoturisme, un depozit la Banca Românească și un credit la BRD Cluj – Napoca.

Florin Cîțu, propunerea pentru Ministerul Finanțelor Publice – Consultant Goldman Sachs, JP Morgan

Membru al Partidului Național Liberal din octombrie 2016, Florin Cîțu s-a făcut remarcat prin desele aprecieri și comentarii la adresa politicilor fiscale și financiare ale guvernelor PSD.

Născut în 1972, Florin Cîțu este licențiat în economie la Grinnell College, SUA, 1996, doctorand în macroeconomie și economie internațională la Iowa State University și are un master în economie la aceeași Iowa State University.

A lucrat ca economist pentru Banca Națională a Noii Zeelande în perioada 2001-2003 și pentru Banca Europeană de Investiții, Luxemburg, în perioada 2003-2005 și a fost economist șef și ulterior Head of Financial Markets la ING Bank, București, în perioada 2006-2011

A avut și activitate independentă, ca economist, consultant și analist economic, pe lista clienților aflându-se companii precum Goldman Sachs, JP Morgan sau bănci care activează în România.

Senatorul Florin Cîțu este membru în Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital din 1 februarie 2018 și al Comisiei pentru afaceri europene din 24 septembrie 2018.

Conform celei mai recente declarații de avere, Florin Cîțu are trei terenuri, dobândite prin donații, o casă în comuna Golești, jud. Vâlcea și un apartament în sectorul 2 al Capitalei, un cont la Raiffeisen Bank și un credit de 303.000 euro la ING.

Cătălin Predoiu, propunerea pentru Ministerul Justiției – A mai deținut portofoliul între 2008-2012

Deputatul Cătălin Predoiu, propunerea pentru Ministerul Justiției în Guvernul Orban, a mai deținut acest portofoliu în perioada 2008-2012 și a fost ministru interimar la Ministerul Afacerilor Externe. Predoiu a criticat în repetate rânduri acțiunile fostului ministru al Justiției Tudorel Toader.

Cătălin Predoiu (născut în Buzău, în anul 1968), propunerea pentru Ministerul Justiției în Guvernul Orban, a mai deținut această funcție în perioada 2008-2012.

Potrivit CV-ului său, Cătălin Predoiu a deținut următoarele demnități publice: vicepreședinte al Camerei Deputaților, deputat ales în circumscripția electorală Călărasi, prim ministru interimar, ministrul Justiție și membru CSAT, ministrul interimar al Afacerilor Externe.

Din 1991, Cătălin Predoiu este membru al Baroului București și, în perioada 1994-2007 a fost profesor la Facultatea de Drept din București.

Acesta are un stagiu militar la trupele aeropurtate (1986 – 1987), în 1991 a absolvit Facultatea de Drept din București, iar în 2003 a obținut diploma de doctor în drept cu summa cum laudae.

Predoiu a lansat, atunci când Tudorel Toader a fost ministru al Justiției, mai multe critici la adresa acestuia și a modificărilor legislative pe care le anunța. Acesta a mai spus că raportul lui Toader privind revocarea Laurei Codruța Kovesi este „ușor demontabil în multe puncte”, iar decizia de a o înlătura din funcția de la șefia DNA a fost pripită.

Recent, Tudorel Toader a anunțat că îl dă în judecată pe Predoiu pentru că ar fi afirmat că fostul ministru a fost cel care inițiat Legea recursului compensatoriu în condițiile în care – potrivit lui Toader – Minsterul a susținut neconstituționalitatea proiectului de lege.

Marcel Boloș, propunerea de ministru al Fondurilor Europene – Fost secretar de stat în guvernul Cioloș

Propunerea de ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloș este directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, funcție pe care o ocupă din 2017. Anterior a fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și în cel al Transporturilor dar și director responsabil de fonduri europene

Marcel Boloș este din Oradea, iar înainte de a deveni directorul ADR Nord-Vest a ocupat, timp de aproape doi ani, funcția de secretar de stat în Ministerul Transporturilor, în timpul guvernului tehnocrat condus de Dacian Cioloș. De asemenea, în perioada 2013-2015 a fost director general și coordonatorul Autorității de Management Programul Operațional Sectorial „Transport” și al Direcției Generale Management și Strategii.

De asemenea, a fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului în anii 2012 și 2013.

A ocupat și funcția de director executiv în Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională a Primăriei Oradea în perioada 2008-2012. De altfel, acesta a mai lucrat pentru Primăria Municipiului Oradea pe diferite funcții între anii 1993 și 2000.

În perioada 2005-2008 Boloș a fost directorul economic în cadrul Administrației Patrimoniului Imobiliar al Consiliului Local Oradea.

Marcel Boloș este și profesor universitar la Facultatea de Științe Economice a Universității din Oradea și are un doctorat în contabilitate – „Bugetul și contabilitatea comunităților locale între starea actuală și posibilități de modernizare” – obținut la Universitatea de Vest Timișoara, Facultatea de Științe Economice. În perioada 1999-2015, propunerea de ministru din partea PNL a mai predat la aceeași facultate ca: asistent universitar; lector universitar doctor și conferențiar universitar doctor la catedra de Finanțe Contabilitate.

Marcel Boloș a publicat sau a contribuit la diferite lucrări și articole de specialitate în domeniul economic.

Nicolae Ciucă, propunerea PNL pentru Ministerul Apărării – Șeful Statului Major al Apărării

Nicolae Ciucă, propus de PNL pentru Ministerul Apărării în Guvernul Orban, are 52 de ani și este șef al Statului Major al Apărării. Ciucă a fost implicat în scandalul de la finele anului trecut, când Iohannis i-a prelungit mandatul, după ce a respins propunerile MApN pentru această funcție.

Nicolae Ciucă, actualul șef al Statului Major al Apărării, s-a născut în 1967, în localitatea Plenița din județul Dolj. Conform Legii nr. 346 din iulie 2006 (art. 12), șeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată. Ciucă este propunerea PNL în Guvernul Orban.

Potrivit CV-ului publicat pe site-ul Ministerului Apărării, Ciucă a fost avansat la gradul de general în 27 noiembrie 2015.

Acesta a deținut următoarele funcții: ianuarie 2011 – ianuarie 2014 – comandant Divizia 2 Infanterie „Getica”, Buzău; februarie 2009 – ianuarie 2011 – comandant al Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” , Focșani; martie 2007 – februarie 2009 – locțiitor al comandantului Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor”, Focșani; octombrie 2006 – martie 2007, împuternicit șef de stat major, Brigada 2 Infanterie „Rovine”, Craiova; octombrie 2004 – octombrie 2006 – șef operații, Brigada 2 Infanterie „Rovine”, Craiova; ianuarie 2004 – iulie 2004 – comandant al batalionului infanterie participant la misiunea din Irak.

De-a lungul activității sale, Nicolae Ciucă a primit mai multe distincții: Emblema de Onoare a Informațiilor Militare, Emblema de Onoare a Logisticii; Emblema de Onoare a Forțelor Aeriene; Semnul onorific „În Serviciul Patriei” pentru 25 de ani de activitate; Emblema de Onoare a Medicinei Militare; Emblema de Onoare a Forțelor Navale; Emblema de Onoare a Comunicațiilor și Informaticii; Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler; Emblema de merit „În Serviciul Armatei României” cls. a III-a; Emblema de merit „În Slujba Păcii” cls. a III-a; Emblema de Onoare a Statului Major General etc.

Ciucă a absolvit Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova și, ulterior, Școala Militară de Ofițeri Activi „Nicolae Bălcescu” Sibiu. Pe CV-ul său, apar în perioada 1993-1995, cursurile Academiei de Înalte Studii Militare, Facultatea Interarme, Specialitatea Arme Întrunite, București. Acesta are și un doctorat în științe militare cu lucrarea „Dimensiunea angajării Armatei României în operații întrunite multinaționale.

Nicolae Ciucă a fost implicat într-un scandal iscat la finele anului trecut între Ministerul Apărării și președintele Klaus Iohannis.

Iohannis a semnat pe 28 decembrie 2018 decretul de prelungire cu un an a mandatului generalului Nicolae Ciucă ca șef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în ședința CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcție.

Ulterior, premierul Viorica Dăncilă și ministrul Apărării Gabriel Leș au acuzat că șeful statului nu a avut bază legală, deoarece propunerea de prelungire a mandatului nu a venit din partea MApN.

Situația a fost dezbătută în instanță, care a dat câștig de cauză Administrației Prezidențiale.

Bogdan Aurescu, propunerea de ministru de Externe – Diplomat de carieră

Bogdan Aurescu, propunerea PNL pentru Ministerul de Externe, are 46 de ani și este diplomat de carieră, iar din mai 2016 deține funcția de consilier prezidențial pentru politică externă. El a fost Ministrul Afacerilor Externe al României din noiembrie 2014 până în noiembrie 2015

Bogdan Aurescu a absolvit Facultatea de Drept în 1996, și Facultatea de Istorie în 1998, ambele în cadrul Universității din București, Institutul Franco-Român de Dreptul Afacerilor și Cooperare Internațională „Nicolae Titulescu – Henri Capitant”, în 1996 și Colegiul Național de Apărare din București, în 2000.

Acesta a debutat în activitatea didactică în anul 1998. Este doctor în științe juridice, specializare în drept, cu distincția « Summa cum laude », cu teza „Conceptul de suveranitate și supremația dreptului internațional”. De asemenea, a finalizat programul de cercetare post-doctorală în domeniile Dreptul Internațional al Protecției Minorităților, Drept Internațional Umanitar, Dreptul Refugiaților și Drept Penal.

Este profesor universitar în cadrul Departamentului de Drept Public al Facultății de Drept – Universitatea din București, unde a predat sau predă Drept Internațional Public, Drept Diplomatic și Consular, Organizații și Relații Internaționale, Jurisdicții Internaționale, Dreptul Internațional al Protecției Minorităților.

Între 2009 și 2014 a fost Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Externe (februarie 2009 – august 2010 – Secretar de Stat pentru afaceri strategice; august 2010 – februarie 2012 – Secretar de Stat pentru afaceri europene, coordonând, de asemenea, Direcția Politici de Securitate; martie – iunie 2012 – Secretar de Stat pentru afaceri globale; iunie 2012 – noiembrie 2014 – Secretar de Stat pentru afaceri strategice). Are gradul diplomatic de ambasador, conform site-ului Administrației Prezidențiale.

Lucrează în MAE român din 1996, începându-și activitatea în cadrul Direcției Juridice și Tratate, ca referent relații. Între 1998 și 2003 a ocupat succesiv funcțiile de consilier în cadrul Cabinetului Ministrului, director adjunct al Direcției Juridice și Tratate, director al Cabinetului Ministrului, director al Direcției Juridice și Tratate / Drept Internațional și Tratate, director general al Direcției Generale Afaceri Juridice.

Din septembrie 2004, Bogdan Aurescu a fost Agentul României pentru Curtea Internațională de Justiție, coordonând activitatea echipei care a reprezentat România în procesul cu Ucraina de la Curtea Internațională de Justiție privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră. Este cunoscut drept „eroul de la Haga” pentru câștigarea procesului împotriva Ucrainei. Pe 3 februarie 2009, Curtea Internațională de Justiție de la Haga a pronunțat cea de-a o suta hotărâre a sa, respectiv decizia în procesul intentat de România Ucrainei, în 2004, privind delimitarea spațiilor maritime în Marea Neagră. Instanța a recunoscut jurisdicția și drepturile suverane ale României pentru o suprafață de platou continental și zonă economică exclusivă de 9.700 de kmp, adică 79,34% din zona în dispută cu Ucraina.

Este autor, co-autor sau coordonator al unui număr de 15 volume în domeniul dreptului internațional, 26 capitole publicate în volume colective, 17 studii publicate în volume ale conferințelor internaționale de specialitate și peste 140 de articole, studii, comentarii, recenzii publicate în reviste românești și străine, cum ar fi Revista Română de Drept Internațional, Analele Universității din București-Seria Drept, Curierul Judiciar, Annuaire Français de Droit International, The International Journal of Marine and Coastal Law, Helsinki Monitor. Security and Human Rights, European Yearbook of Minority Issues, Revue Hellenique de Droit International, Chinese Journal of International Law. Ca membru supleant (expert juridic independent) al Comisiei de la Veneția, a fost raportor sau co-raportor pentru 29 de rapoarte, opinii sau studii ale acestei instituții.

Bogdan Aurescu a fost promovat în funcțiile de subsecretar de stat și ulterior de secretar de stat de către Adrian Năstase. Aurescu a fost asistentul lui Adrian Năstase la Facultatea de Drept a Universității București la disciplina Drept Internațional Public și cei doi au scris împreună inclusiv tratate de drept. Aurescu a candidat pentru un loc în Parlament din partea PSD în 2004 în Dâmbovița, însă nu a câștigat.

Victor Costache, propus pentru Ministerul Sănătății – Chirurg cardiovascular

Victor Costache, propus pentru Ministerul Sănătății, are 45 de ani, este chirurg cardiovascular, autor al mai multor premiere în domeniul chirurgiei endovasculare, specializat în Franța. Medicul conduce un spital privat în Sibiu și este consilier al lui Ludovic Orban pe probleme de sănătate.

Victor Costache are 45 de ani, este chirurg cardiovascular și director medical al unui spital privat din Sibiu. Mulți ani a profesat în Franța, unde s-a și specializat, devenind specialist în Chirurgie Cardiovasculară și Toracică.

Costache a terminat Facultatea de Medicină de la Iași și a urmat un rezidențiat la Toulouse, în Franța.

S-a întors în țară, iar din 2013, după ce devenise membru titular al Colegiului Francez de Chirurgie Caradiovasculară, conduce secția de Chirurgie Cardiovasculară și Toracică a spitalului privat din Sibiu și este profesor la Facultatea de Medicină „Victor Papilian” Sibiu și coordonator doctoranzi.

Costache este membru PNL de la începutul anului 2019 și este și consilierul președintelui PNL Ludovic Orban pe probleme de sănătate.

Acesta este și autorul mai multor premiere medicale naționale și internaționale în chirurgia endovasculară: primul anevrism toracic rupt tratat endovascular din România, prima protezare mitrală endoscopică cu tehnologie RAM din lume și record mondial pentru cel mai complex caz de patologie aortică tratat endovascular.

Bogdan Gheorghiu, propus pentru Cultură – În 2007 a deschis un post tv

În vârstă de 44 de ani, Bogdan Gheorghiu este, din 2016, deputat în Circumscripția electorală nr. 35 Suceava, din partea Partidului Național Liberal, potrivit cdep.ro.

Totodată, din 2016, este membru în Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă.

După ce a absolvit cursurile Facultății de Arte-Actorie din cadrul Universității Ecologice din București, în 1999, a pus bazele Teatrului Dramatic „Bucovina”, după care, în 2000, a fost realizator la Tele7ABC. În perioada 2000 – 2007, a realizat emisiuni la Radio AS Suceava, iar, în paralel, a deschis stația locală OTV Suceava (2002 – 2003), a fost manager al Radio Gold Rădăuți (2004) și a pus bazele postului TV Rădăuți (2005 – 2006).

În 2007, a deschis postul regional de televiziune Bucovina Tv, unde a fost realizator, director de programe, manager și proprietar al postului.

În 2014 s-a retras din televiziune, iar, în ianuarie 2016, s-a înscris în PNL.

În CV-ul său publicat pe cdep.ro, Bogdan Gheorghiu se descrie drept o persoană comunicativă, pragmatică, cu dorință de implicare și abilitate de a lucra în echipă.

Potrivit celei mai recente declarații de avere, acesta este deține împreună cu soția un apartament și o casă de locuit, în Suceava, respectiv la Vadu Moldovei, și un alt apartament moștenit în 2019, situat în același municipiu. De asemenea, în județul Suceava, deține singur și împreună cu soția patru terenuri, cu o suprafață totală de aproape 20.000 de metri pătrați.

Cabinetul Orban are 16 ministere, un vicepremier și un premier în persoana președintelui PNL. Urmează ca miniștrii să fie audiați în comisiile de specialitate ale Parlamentului și ulterior să aibă loc votul de învestitură pentru noul Guvern în Legislativ.

În prezent, ministrul interimar al Culturii este Valer-Daniel Breaz.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial". Avertismentul ministrului de Externe...
Fiii lui Silviu Prigoană nu pot face succesiunea. Care este motivul + acuzații grave din...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum se pregătește Germania pentru cel de-al Treilea Război Mondial. Detalii dintr-un document secret de...
Imagini sfâșietoare de la mormântul Andreei Cuciuc. Ce a apărut în cimitir, la câteva ore...
O familie locuiește de peste 40 de ani într-o casă din mijlocul unui sens giratoriu...
Ce concesii ar fi dispus să facă Putin pentru un acord de pace cu Ucraina...
Adriana Bahmuțeanu pune tunurile pe văduva lui Prigoană! Ce acuzații grave îi aduce: ”Are trei...
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: cum...
Ninsori în aproape toată ţara începând de joi. La Bucureşti vom avea parte de zăpadă...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Adriana Bahmuțeanu, parastas de pomenire pentru Silviu Prigoană. Unde și când va avea loc evenimentul...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Începe licitaţia pentru construcţia celui mai dificil lot al secţiunii montane a A8. Anunţul ministrului...
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Permis auto confiscat! Decizie fără excepții pentru 30 zile. Șoferii se reclamă între ei
Loredana, costume speciale pt show-ul aniversar. Unde și-a făcut vedeta toate hainele pe care a...
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Scandal la înmormântarea lui Liam Payne. Familia artistului nu vrea ca managerul său să fie...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Test de cultură generală. De ce pare totul plat dacă Pământul e rotund?